Fenechiu: E importantă convocarea CSAT în cazul privatizării CFR Marfă după declarațiile lui Băsescu

Fenechiu: E importantă convocarea CSAT în cazul privatizării CFR Marfă după declarațiile lui Băsescu
Publicat: 25/07/2013, 16:42
Actualizat: 29/07/2014, 14:42

Gheorghe Amza, președintele comisiei de bacalaureat la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța pentru luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii au dispus reținerea lui Gheorghe Amza și cer Tribunalului Constanța arestarea lui preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii iulie, Gheorghe Amza, în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, a primit mită, prin intermediar, de la mai mulți elevi care au susținut examenul în prima sesiune, 3.000 de euro și i s-a achitat contravaloarea cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, precum și serviciile de masă.

Amza a primit banii pentru a le permite elevilor să promoveze fraudulos proba scrisă la chimie din cadrul examenului de bacalaureat.

„Ca urmare, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, împreună cu alte persoane, a pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial”, a precizat DNA.

Procurorii au menționat că în această cauză se fac acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Ancheta în cazul suspiciunilor de fraudă la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia a fost declinat, în iulie, de la Parchetul Tribunalului Constanța la DNA Constanța, întrucât în această cauză este cercetat și președintele comisiei de examinare.

În acest dosar sunt cercetați 23 de elevi și patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, pentru luare și dare de mită, după ce elevii ar fi primit fotocopii cu subiectele rezolvate la examenul de bacalaureat, potrivit unor surse judiciare.

La ultima probă scrisă a examenului de bacalaureat, în sălile de examen de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia au fost găsite pe băncile a doi candidați subiecte rezolvate și fotocopiate. În urma anchetei s-a stabilit că nu doar cei doi absolvenți de liceu au primit rezolvarea subiectelor de examen, ci toată clasa, în total 23 de elevi.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că există imagini de pe camerele de supraveghere în care se vede că un membru al comisie de examen ar fi împărțit elevilor subiectele rezolvate.

La Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” au susținut probele de la bacalaureat și absolvenții Liceului Teoretic din Negru Vodă.

Fenechiu a afirmat, într-o conferință de presă susținută la Iași, că președintele Traian Băsescu a ieșit cu afirmații periculoase în cazul privatizării CFR Marfă și că, astfel, șeful statului a blocat accesul companiei câștigătoare la credite bancare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nicio bancă nu mai dă bani GFR-ului, după ce a ieșit omul numărul unu al țării cu astfel de declarații. Practic, a blocat companiei accesul la credite. CSAT ar trebui să decidă dacă e bine sau rău. Din punctul nostru de vedere, toate documentele sunt în regulă, iar noi nu știm dacă acționarul unei companii are probleme cu DIICOT sau cu DNA. Nici nu avem de unde ști dacă băncile îi dau sau nu credit”, a spus Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor a afirmat că băncile sunt foarte reticente în privința unor afaceri care prezintă riscuri.

„Președintele nu este obligat să convoace CSAT, dar ar trebui să o facă. Este necesar un răspuns oficial. E posibil ca Traian Băsescu să fi avut niște informații. Trebuie să și le asume, acestea nu pot fi expuse într-o declarație de presă”, a declarat Relu Fenechiu.

El a precizat că CSAT ar trebuie să dea o hotărâre în care să spună dacă aprobă sau nu forma contractului de privatizare.

„Poate nu avem noi toate informațiile de care dispune președintele. CSAT e format din reprezentanți care se ocupă cu securitatea națională. Această privatizare nu poate merge înainte, cât timp Traian Băsescu a spus că nu e bine. Convocarea CSAT se poate face și într-o oră, nu asta e problema. Este importantă convocarea de urgență a CSAT. Dacă nu era intervenția lui Traian Băsescu nu mai cerea nimeni nimic, nu mai era nevoie de ședința Consiliului”, a afirmat Fenechiu.

El a mai spus că reprezentanții FMI, care se află în aceste zile în România, se uită atent la această privatizare.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câștigat licitația pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită și caută bani „pe la bănci”, el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiții pentru modernizarea CFR Marfă.

Șeful statului a precizat că privatizarea cu investitor strategic a CFR Marfă a fost stabilită în CSAT.

„Dacă în momentul de față investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania și nu îi găsește – în momentul de față nu sunt prea multe bănci dispuse să finanțeze – de unde o să găsească bani pentru modernizarea companiei? Are nevoie de locomotive moderne, de vagoane modernizate, de depouri modernizate, de multe altele”, a arătat Traian Băsescu.

El a arătat că Grupul Feroviar Român – GFR, câștigătorul licitației pentru CFR Marfă, are propriile credite și trebuie să împrumute „circa 200 de milioane să plătească noua companie”, nefiind prea multe bănci dispuse să finanțeze această sumă.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a declarat că Guvernul așteaptă o decizie în prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării legat de CFR Marfă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
DNA l-a acuzat pe Coldea de spălarea banilor. Detalii incendiare
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×